Zašto volimo da se plašimo?

Horor je naziv koji se danas koristi za žanr u fiktivnim delima kao što su književnost, likovna umetnost, strip, film, serije i video-igre, a čiji autori nastoje izazvati strah, uznemirenje i nelagodu kod njihovih konzumenata.

Kao najčešći izvor neugodnih osećaja jeste uvođenje nekog zlog, a ponekad neobjašnjivog i nerazumljivog elementa natprirodnog porekla u “normalnu” ljudsku svakodnevnicu. Od 1960-ih se izraz horor koristi i za dela s morbidnim, neugodnim temama i snažnom emocionalnom napetošću. Horor se često propliće s delima naučne fantastike, kao i fantazija, s kojima zajedno stvara poseban nad-žanr spekulativne fikcije. Za izraz horor se u prošlosti koristio izraz strava i užas, odnosno strava.

horror-1160360_1280

Prema definiciji horor serija je podvrsta akcijske serije sa naglašenom tematikom straha. Horore dijelimo u dve glavne skupine: na psihološke i akcijske.

Psihološki horor je vrsta horora koji se temelji na psihičkim zapletima, odnosno radnjama koje gledaocu daju izbor razmišljanja o onome što vidi. Akcijski horor je svaki horor film koji nije psihološki, dakle s tematikom ubica, vampira, zombija i slično.

U stručnoj analizi “Zašto volimo da se plašimo?” stoji da strah nije prijatno iskustvo mada nam omogućava da dišemo.

“Dobitnik Oskara ‘majstor horora’ Džon Karpenter smatra da se u okviru humane populacije, svi ljudi plaše istih stvari- smrti, bola, gubitka voljenih itd. U bioskopima strah je dodatan zbog neizvesnosti koje režiseri i scenaristi vešto kreiraju. Svi ovi elementi doprinose buđenju straha i užasa”, stoji u ovoj studiji.

Dodaje se da u kontekstu mračne bioskopske sale strah može biti i zabavan.

“Strah verovatno predstavlja uvek deo zabave, ali njegovo lično i čudno zadovoljstvo izrasta istovremeno i u njegov kraj. Imaginacija često komeša i uzdiže strah u svrhu sopstvene koristi.”

Kritika nije nakolonjena hororima koji su snimljeni u posljednje vreme, ali bez obzira na to, postoje mnogi filmovi od kojih se i pri pomisli na njih ježimo, a kada odemo na premijeru novog horora slušni aparati nam ostaju kod kuće jer opšte je poznato da su najzanimljivije scene straha propraćene najglasnijim momentima.

Slične serije: