Da li je moguće naučiti jezik uz serije?

Pre više od deset godina prve latinoameričke i španske serije su stigle na naše male ekrane. Od tada, usledila je ogromna popularnost porugalskog i španskog jezika. Mnogima su serije pomogle da nauče i usavrše znanje određenog jezika dok su drugi, uz pomoć serija, dobili motivaciju za učenje. Međutim, može li se bilo koji jezik naučiti uz pomoć televizijskih serija?
tv show
Neosporno je da gledanje sadržaja na jeziku koji želimo da usvojimo pomaže lakšem savladavanju gradiva, čak mnogo više nego samo učenje iz knjiga i uz pomoć profesora. Kako su nam određeni jezici srodniji od drugih, lakše ćemo savladati španski i italijanski jezik nego turski. Međutim, učenje uz telenovele nije dovoljno. Ukoliko želite da pravilno naučite jezik, neophodno je da upišete kurs španskog u Beogradu, u nekoj od škola.

Naime, određena istraživanja koja su filolozi vršili sa gledaocima televizijskih serija pokazala su da je njima, nakon višegodišnjeg praćenja i usvajanja jezika, lako da vode svakodnevne razgovore na španskom jeziku ali kada su u pitanju gramatika i pisanje, javljaju se brojni problemi.

Za razliku od španskog koji je melodičan i lako se pamti, turski jezik je nama dosta komplikovaniji pa tako iz ovih serija možete naučiti neke osnovne fraze koje se ponavljaju ili prepoznati zajedničke reči, tj. turcizme koje svakodnevno koristimo. Sve dalje od toga zahteva ozbiljan rad i učenje.

Iako vam televizijske serije ne mogu u potpunisti zameniti časove stranih jezika, ne zaboravite da je „živa“ reč najbolji način za učenje pa, stoga, nastavite da proveravate svoje znanje uz omiljenu sapunicu na malim ekranima.

Slične serije: